6 Temmuz'da, The Student and Exchange Visitor Program (SEVP) Amerika'da yükseköğrenim gören yabancı öğrencileri büyük hayal kırıklığına uğratan bir duyuru yayınladı.
Sonbahar 2020 döneminde "tamamen online" eğitim verecek okullarda kayıtlı yabancı öğrencilerin "Amerika'da bulunma haklarının olmadığını" belirten duyuruya göre, bu okullara sonbaharda başlayacak yabancı öğrencilere F-1 ve M-1 vizesi verilmeyecek. Halen kayıtlı yabancı öğrencilerin ise, "tamamen online" olmayan okullara transfer olmayı düşünebilecekleri, aksi takdirde "ülkeyi terk etmeleri gerektiği" belirtiliyor.
Yüz yüze eğitime devam edecek okullardaki yabancı öğrencilerin, var olan öğrenci vizesi kurallarına uymaya devam etmeleri gerektiğini belirten duyuru, bu öğrencilerin en fazla 3 kredilik 1 dersi online alma hakları olduğunu hatırlatıyor.
Sonbahar 2020 döneminde "hibrit" eğitim verme kararı alan, yani kimi dersleri online kimi dersleri yüz yüze yapacak okullarda kayıtlı yabancı öğrenciler ise, daha fazla online ders alabilecekler. Bu istisna sadece üniversite eğitimi alan F-1 öğrencilerine tanındı. Dil eğitimi alan öğrenciler ve M-1 öğrencileri bu istisnanın kapsamı dışında tutuldu. Hibrit yapıya dönen okullara, SEVP üzerinden bildirimde bulunarak, öğrencinin eğitimi için gerekli derslerin tümünün online olmadığını bildirme ve yeni bir I-20 oluşturma yükümlülüğü getirildi.
Okullara SEVIS üzerinden Sonbahar 2020 eğitim döneminde nasıl bir eğitim modeli uygulayacaklarını bildirmeleri için 10 gün süre tanındı.
Okulların yüz yüze eğitime geçeceklerini belirtmeleri, ancak ilerleyen dönemde online eğitime geçmek durumunda kalmaları halinde, tüm derslerini online almak durumunda kalacak yabancı öğrencilerin yine "ülkeden ayrılmak zorunda kalacaklarının" altı çizildi. Bu öğrencilere ders seçimlerini değiştirmeleri önerildi.
Öğrenci vizelerinin yapıları gereği online dersler için geçerli olmadığını vurgulayan duyuru, COVID-19 pandemisi dolayısıyla İlkbahar 2020 döneminde yabancı öğrencilere vize konusunda hoşgörüyle yaklaşıldığını belirtiyor.
Neden böyle bir duyuru yapıldı?
Amerika, pandemi savaşında önemli sıkıntılar yaşıyor. COVID-19 ile mücadelede seçilen yöntemler, yapılan uygulamalar ve liderlik sorunlarıyla artık bir sağlık problemi olmaktan çıkıp demokratlar ve cumhuriyetçiler arasında önemli bir iç politika sorunu haline geldi.
Cumhuriyetçi başkan Trump, pandeminin ilk ortaya çıktığı günlerden itibaren takındığı "çok da önemsenecek bir durum yok" tavrını korurken, California, Colorado, Connecticut, Illinois, Maine, Michigan, New York, New Jersey, Pennsylvania, Rhode Island, Virginia ve Washington gibi eyaletlerin yönetiminde olan demokratlar, pandemiye çok daha ciddi yaklaşıp, sıkı tedbirler alıyorlar.
Kasım'da seçime gidecek olan Amerika'nın COVID-19 pandemisi ile sınanan iç politikası, SEVP kararı ile yeni bir çekişme alanı yarattı.
Trump, seçim kapıya dayanmadan ülkedeki hayatın normale dönmesi için her şeyi yapmaya hazır. Bunu sık sık da dile getiriyor. Oysa üniversiteler, öğrencilerini ve öğretim üyelerini tehlikeye atmamak adına -bence biraz da kolayına kaçarak- yüz yüze ders verme konusunda son derece isteksiz.
Harvard Üniversitesi'nin "sadece online" kararı
Cumhuriyetçi bir vali tarafından yönetilen Massachusetts eyaletinde bulunan Harvard Üniversitesi 6 Temmuz'da, sonbahar 2020 döneminde "sadece online" dersler verileceğini ve okul ücretinde bir değişiklik yapılmayacağını açıkladı. Uzun süredir merakla beklenen bu açıklama, elbette öğrencilerde büyük hayal kırıklığı yarattı.
Bu kararın üzerinden saatler geçmeden açıklanan SEVP duyurusu ise, Harvard'ın kararının ülke yönetiminde yarattığı hayal kırıklığının, öğrencilerinkinden çok daha büyük olduğunu gösteriyor.
Harvard Üniversitesi, dünyadaki en önemli markalardan biri. Dünya sıralamasında ilk sıralarda yer alan pek çok Amerikan üniversitesinin Harvard'ın kararından güç ve destek alarak tamamen online eğitime geçme konusunda cesaretleneceğini tahmin etmek zor değil.
Başkan Trump ise, bu kararı, "ülkenin seçime kadar normale dönmesini istemeyen demokratların politik bir oyunu" olarak görüyor. Amerika'da en çok yabancı öğrenci bulunduran, en iyi dünya sıralamalarına sahip özel üniversitelerin bulunduğu eyaletler genellikle demokratların yönetiminde. Yabancı öğrenci kozunun bu üniversiteleri en azından "hibrit eğitime" geçme konusunda zorlayacağını ümit ettiğini düşünüyorum.
Başkan Trump, 7 Temmuz'da Beyaz Saray'da eşi Melanie, başkan yardımcı Pence ve eşi Karen'in katıldığı, konusu "okulların açılması" olan bir basın toplantısı düzenledi. Seksen dakika süren toplantıda Trump, "Tüm okulların açılacağını umuyoruz. Okulların politik bir duruş veya politik bir karar olarak kapalı kalması mümkün değil. Bunu önlemek için valiliklere ve ilgili herkese okulların açılması için her tür baskıyı uygulayacağız. Bu çok önemli. Ülke için, öğrencilerin iyiliği için." ifadesini kullandı.
Peki ne olacak?
Üniversitelerin kararlarından vazgeçmemeleri, hükümetin de öğrenci vizelerini herhangi bir tolerans göstermeden olduğu gibi uygulamakta ısrarlı olması halinde, öğrenciler için seçenekler çok fazla değil.
Tamamen online olan üniversiteler
Bu yıl başlayacaksanız ve halen herhangi bir tür vizeniz yoksa, eğitiminize evinizden online başlayacaksınız. Saat farkı dolayısıyla gündüz uyuyup gece okuyacaksınız. Üniversiteye yeni başlarken çok tercih edilecek bir durum değil. Motivasyonunuzu yüksek tutmak çok kolay olmayacaktır.
Okulunuzla iletişim kurup bir yıl kaydınızı dondurmayı düşünebilirsiniz. Pandemi yaşanmayan dönemlerde de var olan bu seçenek normalde isteyen her öğrenciye sağlanırdı, çünkü nispeten az öğrenci tarafından kullanılırdı. Bu süreçte ise okulların nasıl bir yanıt vereceğini kestirmek güç. Tüm '24 dönemi yabancı öğrencileri kayıt dondurursa önümüzdeki yıl '25 dönemine yabancı öğrenci almaları mümkün olmayacaktır. O yüzden bir an önce okulunuzla iletişime geçmenizde fayda var.
Halen okuyan öğrenciler için de aynı seçenek geçerli. Ama daha deneyimli öğrenciler oldukları için bulundukları yıla göre bir dönem online okumayı göze alabilirler. İlkbahar 2021 döneminin ne getireceğini kimse bilemiyor, dönem ve yıl kaybetmeden bu süreci yumuşak bir şekilde atlatabilirler. Ama senior yılınızdaysanız kayıt dondurmanızı önerebilirim.
Amerika'da okuyan öğrenciler, transfer konusunun çok zor olduğunu bilirler. O yüzden halen başlatmış olduğunuz bir başvurunuz veya çok özel bir durumunuz yoksa, bu seçeneği değerlendirmeye değer bulmuyorum.
Normal eğitime başlayacak üniversiteler
F-1 ve M-1 öğrencileri, yüz yüze eğitim verilen kimi okullarda kredi toplamak için bazı online sınıflara katılabiliyorlardı. Bu okullarda halen okuyan öğrenciler için sonbahar 2020 döneminde bu mümkün olmayacak. Diğer okullardaki öğrencilerin yaşadıkları sıkıntıyı göz önüne alırsanız, "o kadar da olsun, ne yapalım" demekten başka bir seçeneğiniz yok gibi...
Bu okullara bu yıl başlayacak öğrenciler teorik olarak F-1 ve M-1 vizesi alabilecek ve Amerika'ya giriş yapabilecekler.
Hibrit eğitim verecek üniversiteler
Bir yandan en şanslı bir yandan da en çok risk alacak öğrenciler. Bu okullara bu yıl başlayacak öğrenciler teorik olarak F-1 ve M-1 vizesi alabilecek ve Amerika'ya giriş yapabilecekler.
Bu yıl eğitime başlayacak öğrencilerin vize konusu, konsolosluklar kapalı olduğu için belirsizliğini koruyor. Öğrenciler de dahil hiç kimseye Amerikan vizesi verilmiyor.
Bu üniversitelerde halen kayıtlı olan öğrencilerden Türkiye'de olanlar, pasaportlarındaki F-1 veya M-1 vizesiyle ülkeye giriş yapabilecekler. Derslerinizin en az birinin yüz yüze olması gerekiyor ki bu da sizden çok üniversiteye bağlı. Ders seçimlerini yaptınız ama hangi dersin nasıl yapılacağı henüz açıklanmadı. Okulunuz bu kararı verirken sizin durumunuzu da göz önüne alacaktır. Okulunuzla sürekli iletişimde olmalısınız. En büyük riskiniz, drop-take dönemi geçtikten sonra okulunuzun, yüz yüze dersinizin online olmasına karar vermesi. Burada da okulunuzun sizi mağdur etmeyeceğine güvenmeniz gerekiyor.
Vizeler hakkında...
Amerika, yükseköğrenim kurumlarında akademik eğitim için F-1, mesleki eğitim için M-1 olmak üzere iki tip vize uyguluyor. F-1 ve M-1, üzerinde eğitim alınan kurum adının da yer aldığı, eğitim süresinin sonuna kadar -kimi durumlarda biraz daha uzun- geçerli özel vizeler. SEVIS adlı bir sistem üzerinden Amerika'da hangi öğrencinin hangi eğitim kurumunda eğitim aldığı takip edilebiliyor. Okullar bir öğrenciyi kabul ettiklerinde bilgilerini SEVIS'e kaydederek öğrencinin F-1 veya M-1 vizesi almasını sağlayan I-20 formu (Certificate of Eligibility for Nonimmigrant Student Status) oluşturuyorlar. Bu formla öğrenciler kendi ülkelerindeki Amerikan konsolosluğuna başvurarak vizelerini alabiliyorlar.
Öğrenci vizeleri doğaları gereği, okula fiilen devam etmeyi gerektiriyor. COVID-19 pandemisi dolayısıyla İlkbahar 2020 döneminde eğitimler online verilmeye başlanmış, ancak öğrencilerin vizelerinde bir değişikliğe gidilmemişti.
Comentarios