QS World University Rankings 2024 üniversite sıralamalarını yayınladı. Alanında 20 yıllık deneyime sahip kurumun son listesi, derecelendirme kriterlerine eklenen üç yeni parametre ile oldukça büyük değişiklikler içeriyor.
Global University Ranking sıralaması yaparken bu yıla kadar Research and Discovery (Araştırma ve Keşif), Employer Reputation (İşveren Tanınırlığı), Learning Experience (Öğrenme Deneyimi), ve Global Engagement (Küresel Katılımcılık) kriterlerinde değerlendirme yapan QS, bu yıl kriterlerine Sustainability (Sürdürülebilirlik), Employment Outcomes (İş Bulma Çıktıları) ve International Research Collaboration (Uluslararası Araştırma İşbirlikleri) alanlarını da ekledi.
Sustainability (Sürdürülebilirlik), QS’in 2023 yılında 700 yüksek öğretim kurumu ile işbirliği yaparak ölçmeye başladığı oldukça yeni bir kriter. Üniversitenin çevresel, sosyal ve yönetsel kaynaklarını nasıl kullandığı ve ne kadar sürdürülebilir bir kurumsal yapıya sahip olduğunu gösterir bu göstergeye özel ilk liste, 26 Ekim 2022’de açıklanmıştı. Üniversitelerimiz oldukça iyi dereceler yakalamışlar ve reklamlarında kullanmışlardı.
Biricik dünyamızı yaşanmaz hale getirmek için tüm insanlık olarak bir işbirliği içinde olduğumuz acı bir gerçek. Hayatımızı etkileyecek en önemli kararlardan birini verirken en önemli kriter olarak üniversitenin sürdürülebilirlik politikalarına bakmayacağımız da bir başka gerçek. Bu gerçeğe rağmen yeni eklenen kriterler QS sıralamalarına oldukça güçlü yansıdı.
Koç Üniversitesi istikrarını sürdürüp 431. sırada yer alırken, ODTÜ yıllardır kıramadığı 500 bandını kırıp 336. sıraya yerleşmeyi başardı. Sevgili üniversitem İTÜ de istikrarlı yükselişinin sürmesi olarak da yorumlanabilecek bir sıçrayışla 404. sırada yer aldı.
Üniversitelerimizin dünya bilim ligindeki yerlerini -en hafif tabiriyle- koruyamamalarını, “teknik üniversite niteliklerinin öne çıkması” ile açıklamaya çalışan geleneksel bir ekol var. Biraz da bu ekole cevap olarak, ama asıl yeni parametrelerin sıralamalardaki etkisini okuyabilmek adına aşağıdaki tabloyu hazırladım.
Tablodaki tüm kurumlar teknik üniversite: Türkiye’den İTÜ ve ODTÜ, Hollanda’dan Delft ve Eindhoven, İtalya’dan Torino Politeknik ve Milano Politeknik.
Listenin şampiyonu Delft. Her alanda iddialı ve istikrarlı bir kurum olduğunu gösteriyor.
Eindhoven’ın sıçraması dikkate değer. Listeye eklenen sürdürülebilirlik parametresinde genel skorlarının çok altında bir yerde olmasına rağmen yükselişini sürdürmeyi başarmış.
PoliTo ve PoliMi de iyileştirilebilir sürdürülebilirlik skorlarına rağmen 2024 sıralamalarını yükseltmeyi başarmışlar.
ITU ve ODTÜ'de ise 2024 sıralamalarındaki yükselişte sürdürülebilirlik puanının önemli katkısı olduğunu gözlemleyebiliyoruz.
Her gelişme takdire değerdir ve “yeterli değil” veya “yavaş” diyerek küçümsemek gelişmenin önündeki en büyük engellerden biridir. Bunu yapmak niyetinde değilim. Yine de 2024 QS listelerindeki yükselişleri “müthiş başarı” olarak yorumlamanın tek açıklaması, “ana odağımız sürdürülebilirlikti, nihayet ölçüldü ve gerçek yerimizi bulduk” olabilir. Sizce ne kadar gerçekçi?
İlgili haberler:
Comments