top of page
Ara

KANADA: Temel Bilgiler

Kuzey Amerika kıtasının 9 milyon kilometrekarelik bir alanını kaplayan Kanada, %80'i ABD ile arasındaki 9.000 kilometrelik sınırın çevresinde yerleşik yaklaşık 38 milyonluk nüfusuyla, dünyanın en önemli ekonomilerinden biri. Yüzölçümü Türkiye'nin yaklaşık 11 katı olmasına karşın nüfusu ancak yarısı kadar.

200'den fazla etnik gruba ev sahipliği yapan Kanada'nın, farklı din, dil, ırk ve kültürlere kucak açan eşitlikçi toplumsal yapısı , her yıl çeşitli ülkelerden pek çok insan eğitim almak veya yaşamak için Kanada'yı seçmesine neden oluyor. Kanada'da nüfusun %75'i hizmet sektöründe çalışıyor. Başta yüksek teknolojili ürünler olmak üzere üretim sektörü ikinci sırada. Büyük kısmı henüz el değmemiş durumda olan doğal kaynakların işlenmesi, ormancılık, madencilik, tarım ve balıkçılık ise üçüncü büyük ekonomik grubu oluşturuyor. 10 eyalet ve 3 bölgeye ayrılan Kanada'da konuşma dili İngilizce (%56) ve Fransızca (%20 - Quebec ve New Brunswick)

YÜKSEKÖĞRENİM SİSTEMLERİ


Kanada'da eğitim sistemini merkezi olarak yöneten ulusal bir kurum bulunmuyor. Eğitim sistemi eyaletlerin kontrolünde ancak eyaletler arası uyumu ve geçişi mümkün kılmak için ulusal kontrol mekanizmaları var.

Lise eğitimini tamamlayan bir Kanada vatandaşı, uygulamalı eğitim veren üniversiteler veya kolejler/enstitülerden birine devam ederek yükseköğrenim derecesi sahibi olabiliyor. Öğrenciler, eğitiminin sonunda veya ara aşamalarında, başladığı programdan bir diğerine transfer olma imkanına sahip. Ayrıca diploma veya sertifika programları da mevcut.

Kanada, eğitim programları çeşitliliği ve endüstriyle uyumu açısından tüm dünya ülkelerine örnek oluşturacak esnek ve dinamik bir yükseköğrenim programı sürdürüyor.

Bu sayede ülkede yaşayan 25-64 yaş arası olan her 100 kişiden 54'ü lise sonrası bir eğitim programından mezun olmuş durumda. Bu oran Kanada'yı OECD ülkeleri içinde eğitim alanında lider konumda tutuyor.


Kanada'da üniversite hayatıyla ilgili tüm sorularınızın yanıtlarını alabileceğiniz en doğru kaynak: https://www.educanada.ca/

Bu siteden, eğitim almak için Kanada'yı seçmekle edineceğiniz avantajlar, okullar, maliyetler, burs olanakları ve eğitiminizi nasıl planlayabileceğiniz konusunda her tür bilgiye ulaşabilirsiniz.


Üniversiteler

Kanada'daki 94 üniversitenin tamamı devlet üniversitesi. 15.000'den fazla program sunan bu kurumlara https://www.univcan.ca/ sitesinden de ulaşabilirsiniz.


Kanada üniversitelerinden Bachelor's, Master's veya Doktora (PHD) dereceleri ile mezun olabilirsiniz. Akademik mükemmeliyet, araştırma-geliştirme ve yenilikçilik potansiyelleri yüksek olan Kanada üniversitelerinden 29'u, dünya üniversite sıralamaları yapan Times Higher Education listesinde ilk 1.000'de yer alıyor.


Eğitim sistemi üzerinde otorite sahibi herhangi bir merkezi kurum olmadığı için her üniversitenin öğrenci kabul şartları kendine özgü. Bu şartlar yıldan yıla da değişiklik gösterebiliyor.

Kanada'da üniversite eğitimi almak istiyorsanız, başvurmayı düşündüğünüz her okulun kendine özgü kabul koşulları olacağını unutmayın ve bunları mutlaka okulun kendi sitesinden kontrol edin.

Kolej ve Enstitüler

Büyük bir hızla gelişen ve değişen global iş dünyasında kariyer odaklı hedefleriniz varsa, Kanada'daki kolej ve enstitüler tam size göre. Endüstriyel işbirliği ile yürütülen Co-Op programları ile öğrencilerine hem sağlam bir eğitim hem de iş deneyimi kazanma olanağı sunuyorlar. Bazı programlarda Applied Bachelor's derecesi ile mezun olunuyor ama mezunlar, seçtikleri program türüne göre, genellikle diploma veya sertifika alıyorlar.


Kolej ve enstitüler master ve doktora derecesi veren programlar vermiyor ama üniversite işbirliği olan kolejlerde, mezun olduktan sonra üniversiteye devam ederek bu dereceleri almak mümkün olabiliyor.


Maliyetleri üniversitelere göre çok daha makul olan kolej ve enstitüler, daha küçük sınıflarda, öğrenci-akademisyen ilişkisinin daha yakın, hatta birebir yürüdüğü bir sistem uyguluyorlar.


Kanada'da kolej eğitimi almaya karar verdiyseniz okulunuzu çok dikkatli seçmeli ve Study Pathway olasılıklarını incelemelisiniz. Kolejler, politeknikler, teknoloji enstitüleri, sadece iki yıllık programlar sunan community kolejleri, Applied Bachelor's derecesi sunan Applied Science ve Liberal Arts kolejleri gibi farklı özellikler gösteriyorlar.


Kanada'daki kolejlerin öğrenci kabul koşulları da kurumdan kuruma ve yıldan yıla değişebiliyor. Başvurmadan önce mutlaka okulun web sitesini detaylıca incelemelisiniz.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page