En çok sorulan sorular listesi yapılsa, daima ilk on içinde yer alacak sorulardan biri olsa gerek. Teknolojinin başdöndürücü bir hızla geliştiği günümüzde, hangi işlerin ortadan kalkacağını kestirmek, ne tür yeni işlerin ortaya çıkabileceğini tahmin etmekten biraz daha kolay görünse de, işin aslı hiç de öyle değil.
IBM bilgisayarlar ilk çıktığında, hesap işlerini yürüten "human computer"ların işsiz kalacağına kesin gözüyle bakılıyordu ama tersine vazgeçilmez çalışanlar oldular. Bankalar ATM kullanmaya başladıklarında tüm gişe personeli işsiz kalacağı korkusu yaşadı ama sayıları her yıl düzenli olarak artmaya devam ediyor. Yaptıkları iş para alıp vermekten çıkıp, müşteri ilişkileri ve satış odaklı oldu ve yeni bankacılık ürünlerinin tasarımını ve yayılmasını mümkün kıldı.
Teknoloji, ortadan kaldırdığından daha fazla iş olanağı yaratıyor.
Yurtdışında eğitim alabilmek için bana başvuran öğrencilerin hepsinde gözlemlediğim ortak payda, tek bir alana odaklanmak istememeleri. Fizik okumak isteyen bir öğrencim felsefe ve yabancı dillere de çok meraklı. Makine mühendisliği okumak isteyen ama ekonomiyle yakından ilgilenen, ekonomi okuyacak olan ama bilgisayar bilimlerinden kopmak istemeyen, bilgisayar okumak isteyen ama nanoteknolojinin cazibesine kapılmış olan gibi örnekleri çoğaltmak mümkün.
Bu durum beni ne kadar memnun ediyorsa aileleri de o kadar endişelendiriyor. Gençlerin bir alanda kararlı olması, seçtiği alanda düz bir çizgi üzerinde ilerleyip hızla başarıya kavuşması her ailenin rüyası. Geleceğin işinin ne olacağını asla bilemeyeceğimiz her fırsatta dile getiriyorum, ama ne olmayacağını kesinlikle söyleyebilirim:
Gelecekte sadece tek bir alanda bilgi ve deneyim gerektiren hiç bir iş olmayacak.
MIT ekonomi profesörü, Taskforce for the Work of Future projesi yürütücülerinden David Autor'un TEDx konuşması, öncelikle teknolojik gelişmenin ve otomasyonun işlerimizi elimizden alacağı endişesine cevap vermeye odaklanıyor. Ama geleceğin iş olanakları konusundaki kehanetleri de dikkate değer.
"1920'de bir çiftçi olsaydım, gelecekten bir ekonomist geçmişe gelip bana '100 yıl içinde çiftlik işlerinde çalışanların oranı %40'dan %2'ye inecek, sence işsiz kalan %38 ne tür işlerde çalışabilir?' diye sorsa, radyolojik görüntüleme sistemleri, bitcoin ve yoga eğitmenliği cevabını veremezdim."
Geleceğin işlerini tahmin edemiyoruz ama tamamen bilinmezlik içinde de değiliz. Autor'a sonuna kadar katıldığım iki konu var. İlki, konuşmasının açılışında verdiği örnekle açıkladığı gibi, gelecekte pek çok iş imkanı olacak, teknolojik gelişme işlerimizi elimizden almayacak aksine iş olanaklarını artıracak. İkincisi, artan iş olanakları içinde tüm işlerin "iyi işler" olacağını iddia edemeyiz ama ortaya çıkacak yeni "iyi işler" ancak iyi eğitim almış ve gelişime açık insanlar için mümkün olacak.
Çocuklarımızın iyi eğitim alabilecekleri ve gelişime açık düşünce yapısı geliştirebilecekleri bir eğitim olanağı sağlamak, onlara verebileceğimiz en güzel hediye.
Comments