top of page
Ara

Denklik nedir, neden lazım olur?

Üniversiteler için denklik nedir

Sıkça duyduğunuz denklik nedir? Üniversite eğitimini yurtdışında tamamlayan öğrenciler, Türkiye’de resmi yetkinlik gerektiren işlerde çalışacakları zaman diplomalarına denklik almak zorundalar. Doktor, diş hekimi, veteriner, eczacı, psikolog, avukat, mimar, mühendisliklerin bazıları, mali müşavirlik, öğretmenlik gibi meslekler, özel sektör çalışanları için de diploma denkliği gerektirecek işler.


Kamu işlerinde ya da özel sektörün kamuya ya da kamu ortaklığıyla yaptığı işlerde çalışacakların ise diploma denkliğine her şekilde ihtiyacı var.


Ek olarak akademik kariyerine Türkiye’de devam edecek olanlar, devlet veya vakıf farketmeksizin tüm üniversitelerde yüksek lisans, doktora çalışmaları ve akademik pozisyonlar için yurtdışı lisans diploma denkliği almak durumundalar.


Özetle denklik, mezuniyet sonrası olası kariyer seçeneklerinin önemli bir yüzdesinde gerekli. Yurtdışında üniversite eğitimi için ciddi maddi ve manevi yatırım yapan bir öğrenci ve ailesi için ihmal edilebilir, olmasa da olur bir konu değil. 


Peki resmi yetkinlik gerektirmeyen işlerde denklik olmasa olur mu? Pekala olur. Özel sektördeki işler için diplomanın değeri çok farklı. Buna değineceğim.

Öncelikle cevabını artık merak bile etmediğim ve zaten alamayacağımı da bildiğim soruyu sorayım, burada dursun:


Yönetmelik neden  bu yıldan geçerli olmak üzere uygulamaya alındı? “Gözden kaçan” sınav kayıt döneminin bitmiş olması gerçeği farkedilince, önümüzdeki yıldan geçerli olmak üzere düzenlemesi yerine, neden YKS ek kayıt dönemi açıldı?


Bunu geçelim.

 

Sıradaki soru: denklik almak üzellikle bu yıl YKS için hiç hazırlık yapmayan öğrenciler için imkansız hale getirilirse ne olur? Çünkü yurtdışı üniversite başvurularının neredeyse tamamı bitti. (Yönetmeliğin tam da bunlara yönelik tasarlandığını düşündürten ve hala devam eden başvurular var. Buna da daha sonra değineceğim.)


“Madem denklik olmama ihtimali var, vazgeçtim, gitmiyorum” diyen kaç kişi çıkar?


“Ben de  denklik gerektirmeyen kariyer fırsatlarına odaklanırım” diyerek gidecek ve “dönüp ülkesinde çalışmaya devam etme” fikrini kafasından tamamen atacak kaç kişi çıkar? 


“Giderlerse gitsinler” aşamasından “o kapıdan çıkarsan bir daha bu eve dönemezsin” aşamasına geldik. Bu repliğin geçtiği ve o kapının çarpılıp çıkılmadığı bir film var mı?


“Bu yılki öğrencilere olan oldu artık, onu geç. Daha önce LGS’de ve YKS’de de böyle son dakika değişiklikleriyle harcanan milyonlarca öğrenci olmadı mı? Alışığız biz bunlara. Sen bize önümüzdeki seneden itibaren ne yapmak lazım onu söyle” diyenler için, yeni YÖK Denklik Yönetmeliğiyle ilgili mercek yazıları devam edecek.



Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page