top of page
Ara

AMERİKA: Temel Bilgiler

Kuzey Amerika kıtasının ortasına konumlanan ve 9 milyon kilometrekarelik yüzölçümünde 48+2 eyalet ve bir federal district olmak üzere 51 yönetim birimine ayrılan Amerika Birleşik Devletleri, 330 milyonluk nüfusu ile Çin ve Hindistan'dan sonra dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesi.


Nüfusun büyük bölümünün sahillere yakın kısımlarda ve şehirlerde yaşadığı ülkede, en çok konuşulan dil olan İngilizceyi, İspanyolca ve Çince takip ediyor.


Bireyselliğe verilen önemle bilinen ama takım çalışması ve işbirliğinin çok önemsendiği Amerika, serbest girişimin ve kapitalizmin kalesi olmakla beraber, gönüllü çalışmaların ve yardımlaşmanın toplumsal olarak üst düzeyde desteklendiği bir kültüre sahip.


Amerika, %41'i 25-64 yaş arası nüfusta yükseköğrenim oranı olan %41 ile Rusya, Kanada, İsrail ve Japonya'nın ardından dünya sıralamasında beşinci sırada yer alıyor.

Amerika, yükseköğrenim kurumlarının çeşitliliği ve sayısı açısından dünyada ilk sırada geliyor.

Amerika'daki akredite yükseköğrenim kurumlarının sayısı yaklaşık 4.300. (National Center for Education Statistics) Bunların arasında iki yıllık eğitim veren "community college"lardan, onbinlerce öğrencisi olan araştırma üniversitelerine, özel üniversite ve kolejlerden belli teknik alanlara odaklanan enstitülere kadar çok çeşitli kurumlar yer alıyor.


Amerika'daki yükseköğrenim kurumlarının %59'u özel okullar, %41'i ise devlet okullarından oluşuyor. Tüm yükseköğrenim kurumları bağımsız ama kendi aralarında oluşturdukları birlikler aracılığıyla ortak hareket ettikleri alanlar oluyor. Okullar arasında kar amacı güdenler, belli bir dini yapıya bağlı olanlar, sadece belli bir cinsiyete yönelik olanlar gibi çok farklı özelliklere sahip kurumlar da var.


Community Colleges

1970'li yıllara kadar junior colleges olarak da anılan community college tanımı, günümüzde lise sonrasında iki yıllık eğitim veren devlet okulları için kullanılıyor. Temel işlevi öğrencilerini hızla iş gücüne kazandırmak olan bu kurumlardan iyi bir ortalama ile mezun olan öğrenciler, mezun olduktan sonra üniversitelere başvurarak eğitimlerini tamamlayabiliyorlar.

2020 rakamlarına göre Amerika'da 1.050 Community College bulunuyor.

Liberal Arts Colleges

Genellikle 4 yıllık Bachelor's Degree vermek üzere kurulan ama kimilerinde belli programlar için master's hatta doktora programları da bulunan Liberal Arts College'lar, daha çok ülkenin doğu yakasında yoğunlaşmış durumda. Öğrencinin müfredata daha aktif olarak katıldığı ve çok yönlü bir eğitim mantığı güden bu okullarda, genellikle Çekirdek Müfredat (Core Curriculum) veya Açık Müfredat (Open Curriculum) uygulanıyor. Öğrencinin seçtiği ana dalın gerektirdiği derslerin yanı sıra çok çeşitli alanlardan başlıkların seçilebildiği bu eğitim sistemi, öğrenciye kendi diplomasını tasarlama şansı veriyor ve disiplinler arası eğitime olanak sağlıyor. Liberal Arts eğitimi veren ama adı university olan pek çok kurum olduğunu da hatırlatalım.

2020 rakamlarına göre Amerika'da Liberal Arts eğitimi veren yükseköğrenim kurumu sayısı 500'ün üzerinde.

Özel Üniversiteler

Amerika'daki özel üniversiteleri kar amacı güden ve gütmeyen kurumlar olmak üzere iki kategoride toplayabiliriz.


Kar amacı gütmeyen özel Amerikan üniversiteleri listesinde, dünyanın en tanınmış yükseköğrenim kurumları yer alıyor. Her yıl üniversite sıralamaları yayınlayan THE'ye göre Amerika'nın en iyi ilk 25 üniversitesi bu gruptaki okullar. Araştırma gelirleri sayesinde son derece sağlam finansal yapıları olan bu okullar, başarılı öğrencilere sağladıkları burs olanakları ile de öne çıkıyorlar.


Dünyaca ünlü eğitim kurumları olan IVY League okulları Harvard, Yale, Columbia, Dartmouth, Brown, Cornell, Princeton ve UPenn, dünyanın en prestijli okulları arasında ilk akla gelen isimler olan MIT, Stanford ve Caltech gibi okulların hepsi kar amacı gütmeyen özel üniversiteler. Duke, UChi, Northwestern, Johns Hopkins, Rice, Vanderbilt, USC, WUSL gibi kurumların da arasında olduğu özel üniversiteler, sadece Amerika içinde değil dünya sıralamalarında da her zaman üst sıralarda yer alan okullar. 2017 rakamlarına göre, Amerika'daki kar amacı gütmeyen özel üniversite sayısı 1.687.


Kar amacı güden özel üniversitelerin sayısı ise 985 civarında. Finansal yapıları kar amacı gütmeyen okullar kadar sağlam olmayan bu kurumların sayısı gittikçe azalıyor.


Devlet Üniversiteler

Bağlı bulundukları eyaletlerde devlet fonlarıyla desteklenen bu okullar, eyalet içinden öğrencilere sağladıkları makul eğitim ücretleri ile dikkat çekiyorlar. Amerikalı öğrenciler için geniş federal burs olanaklarının mümkün olduğu bu okullarda uluslararası öğrenciler için başarı bursları almak mümkün.


Amerika'daki en büyük devlet üniversitelerinden biri olan University of California sistemindeki UCLA, UC Berkeley, UCSF, UCSD, UCDavis, UC Santa Barbara ve UC Irvine, dünya sıralamasında ilk 100 üniversite içindeki örnek devlet okulları.


Amerika'da hemen hemen her eyalette, dünya sıralamasında ilk 250 içine giren bir devlet üniversitesi var. (Flagship public university) University of Michigan-Ann Arbor, University of North Carolina at Chapel Hill, University of Washington-Seattle, Purdue University West Lafayette, University of Illinois at Urbana-Champaign, University of Virginia, University of Texas at Austin, University of Florida, University of Wisconsin-Madison ve Georgia Institute of Technology bu okullardan bazıları.


2017 rakamlarına göre Amerika'da 1.626 devlet üniversitesi bulunuyor.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page