ALMANYA: Temel Bilgiler
- Figen Ger
- 31 Oca 2024
- 4 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 7 Nis
Sanayi denince akla gelen ilk Avrupa ülkesi olan Almanya, eğitim kalitesi ile de dünyada seçkin bir yere sahip. “Alman ekolü” ile eğitim alan öğrenciler, dünyanın her yerinde seçkin kariyer olanaklarına aday oluyorlar.
ÜNİVERSİTELER
Almanya’da %70’i devlet tarafından finanse edilen 422 üniversite bulunuyor.
Almanya’daki üniversiteler odaklarına göre farklı isimler alıyor. 109 kurum, UNI olarak adlandırılan araştırma üniversiteleri ve teknik üniversiteler (Research Universities and Technical Universities) kategorisinde. Dünya sıralamalarında en üst sıralarda yer alan seçkin kurumlar ve öğrenci kabullerinde de oldukça seçici davranıyorlar.
215 kurum ise HAW(Hochschulen für angewandte Wissenschaften) veya FH (Fachhochschulen) olarak adlandırılan ve Uygulamalı Bilimler Üniversiteleri (Applied Science Universities - ASU) diyebileceğimiz grupta. Bu kurumlar iş gücüne doğrudan katılabilecek yetkinlikte bireyler yetiştirmeye odaklanıyorlar.
Bunların dışında, sanat, müzik, tasarım ve moda odaklı devlet ve özel üniversitelerin yanı sıra, özelleşmiş lojistik, depolama, üretim yönetimi, işletme ve MBA yüksek lisans programlarına odaklanan özel enstitüler de var.
Almanya’da 3 milyondan fazla uluslararası öğrenci öğrenim görüyor. Federal hükümetin eyalet hükümetleriyle birlikte eğitime aktardığı ve 2021’de 1,88 milyar Euro'ya yükseltilen fon, 2024 yılından itibaren 2,05 milyar Euro olarak gerçekleşecek.
MALİYETLER
Almanya'da 2017 yılına kadar tüm devlet üniversiteleri, vatandaşlık durumuna bakılmaksızın, herkes için ücretsizdi.
2017 yılında Baden-Württemberg eyaleti, uluslararası öğrencilere okul ücreti uygulama konusunda üniversitelere serbestlik tanıdı. Bu eyaletteki devlet üniversiteleri uluslararası öğrencilerden yıllık eğitim ücreti almaya başladılar.
2023 yılında benzer bir karar Bavyera eyaletinde de alındı.
Uluslararası öğrenciler için okul ücreti uygulamasının artan hızla yaygınlaşacağını öngörsem de, diğer Avrupa ülkelerine kıyasla Almanya uygun bütçeli eğitim için önemli bir adres olmaya devam ediyor.
PROGRAMLAR
Almanya’da lisans (bachelor’s) eğitiminde yaygın dil Almanca. Çok kısıtlı sayıda İngilizce lisans programı var ve bu programlar da çoklukla uygulamalı bilimler üniversitelerinde yer alıyor.
Yüksek lisans (Master’s) eğitiminde ise her tür üniversitede ve hemen her alanda İngilizce program bulmak mümkün.
Eğitim dili İngilizce olsa da temel düzeyde (A2) Almanca bilgisi pek çok program için öneriliyor.
Almanya’da 100 kadar üniversite için başvuru yönetimi desteği sağlıyorum. Bu üniversiteleri seçerken, eğitim kalitesi ve lokasyon öncelikli tercihim. İngilizce lisans programları 200 ile sınırlı kalırken İngilizce yüksek lisans programlarının sayısı bine yaklaşıyor.
EYALETLER
1990’da Doğu ve Batı Almaya’nın birleşmesiyle varolan eyalet sayısı 11’den 16’ya çıktı. Aradan uzun yıllar geçmesine rağmen nüfus, ekonomik yapı, eğitim olanakları ve sospolitik yapı bakımından eyalet arası farklılıklar hala oldukça belirgin. Bu nedenla Almanya’da eğitim arayışında olan öğrencilerime ve ailelerine öncelikle doğru eyaletlere odaklanmalarını öneriyorum.
Seçim yaparken öğrencinin alacağı eğitimin düzeyi -lisans veya lisansüstü- öncelikli öneme sahip. Lisans eğitiminde daha iyi ekonomik koşullarda mümkün olan en iyi eğitime odaklanıyorum. Çok büyük şehirlerde gerek konaklama gerekse yaşam masrafları açısından öğrenciler ve aileleri sıkıntılar yaşayabiliyorlar.
Lisansüstünde ise gerek okurken gerekse sonrasında münkün olan iş olanakları ve sosyokültürel yaşamın yapısı önceliklerim oluyor.
Öğrencinin akademik geçmişi zorunlu kılmadıkça eski Doğu Almanya’da kalan bölgelerdeki üniversiteleri tercih etmiyorum. Bu bölgelerin birkaçında belli alanlarda yeni yatırımlarla gelişmeler yaşanmasına rağmen, hala kişi başına düşen üretim açısından sonlarda kümeleniyorlar. Ekonomiyle birlikte gelişmeye eğilimli olan toplumsal barış ve kapsayıcılık açısından sıkıntılar yaşanabliyor.
Özellikle lisansüstü eğitimde, eğitimin odağına göre iş olanaklarının yoğun olduğu bölgeleri seçmeye özen gösteriyorum.
Öncelikle tercih ettiğim dokuz eyalet ise şunlar:

North Rhine-Westphalia
Kömürden çeliğe, yüksek teknoloji ürünlerinden moda ve tiyatroya kadar hemen her alanda etkin NRW, Almanya’nın toplam gayrisafi hasılası en yüksek ve en endüstrileşmiş eyaleti. Avrupa’daki en gelişmiş Araştırma geliştirme ağına sahip eyalet, almanya GDP’sinin beşte birine sahip ve Avrupa’daki en güçlü ekonomik alan. Düsseldorf’un başkent olduğu 34 bin kilometrekarelik eyalette 34 milyon kişi yaşıyor.
NRW’de 2’si özel, 10’u devlet üniversitesi omak üzere 12 üniversitede, İngilizce eğitim verilen 24 Bachelor’s ve 139 Master’s programına başvuru desteği sağlıyorum.

Bavyera (Bavaria-Bayern)
71bin kilometrekare ile Almanya’nın en geniş eyaleti. Almanya’daki en düşük işssizlik oranı Bavyera eyaletinde. Munich’in başkent olduğu sosis ve bira geleneğinin temsilcisi eyaletin nüfusu 13,4 milyon.
Bavyera’da tamamı devlet üniversitesi olan 9 üniversitede, İngilizce eğitim verilen 28 Bachelor’s ve 166 Master’s programına başvuru desteği sağlıyorum.

Baden-Württemberg
11,3 milyonluk nüfusu ve 36bin kilometrekareye yaklaşan alanıyla Almanya’nın en büyük ve gelişmiş eyaletlerinden biri olan BW aynı zamanda en güneşli eyalet. Başkenti Stuttgart olan eyalette “Hochdeutsch” olarak adlandırılan yüksek Almancanın yanı sıra dört diyalekt yaygın olarak konuşuluyor.
Baden-Württemberg, global olarak tanınan şirketlerin yanı sıra, alanında tek olup üretimlerini tüm dünyaya ihraç eden büyük Alman şirketleri “hidden champion”lardan 390’ına ev sahipliği yapıyor.
Baden-Württemberg’de tamamı devlet üniversitesi olan 7 üniversitede, İngilizce eğitim verilen 4 Bachelor’s ve 167 Master’s programına başvuru desteği sağlıyorum.

Aşağı Saksonya (Lower Saxony - NiederSachsen)
Hanover’in başkenti olduğu 8 milyonluk eyalet, 48 bin kilometrekare ile Almanya’nın en geniş ikinci eyaleti ve topraklarının üçte ikisi tarıma ayrılmış olmasına rağmen otomotiv endüstrisi ile dikkat çekiyor.
Aşağı Saksonya’da tamamı devlet üniversitesi olan 5 üniversitede, İngilizce eğitim verilen 13 Bachelor’s ve 81 Master’s programına başvuru desteği sağlıyorum.

Hesse
En ünlü şehri, aynı zamanda Avrupa hava trafiğinin kalbinin attığı Frankfurt olduğu için başkent sanılsa da, Hesse’nin başkenti Wiesbaden. Otomotive ve makiine mühendisliği ile kimya ve elektronik endüstrilerinin çok gelişmiş olduğu eyalet, ünlü yazar Goethe’nin de doğum yeri.
Hesse’de tamamı devlet üniversitesi olan 5 üniversitede, İngilizce eğitim verilen 57 Master’s programına başvuru desteği sağlıyorum.

Berlin
Almanya’daki üç “şehir eyalet”ten biri. 3,8 milyonluk nüfusa sahip Berlin, Brandenburg eyaleti ile çevrili ve Almanya’nın en büyük kenti. Brandenburg eyaleti, Almanya’da kişi başına en düşük gayrisafi milli hasılaya sahip olmasına rağmen, Berlin’in ekonomik ve sosyal gücü ile destekleniyor. Bölgede “for-profit” üniversitelerin sayısı da maalesef oldukça fazla.
Berlin’de tamamı 4’ü özel 7’si devlet üniversitesi olan toplam 11 üniversitede, İngilizce eğitim verilen 36 Bachelor’s ve 61 Master’s programına başvuru desteği sağlıyorum.

Bremen
Almanya’nın en küçük eyaleti ve yine bir şehir eyalet olan Bremen, 700 bin nüfusa sahip ve 419 kilometrekarelik bir alana yayılıyor. Toplam gayrisafi milli hasılada sonlarda yer alsa da, kişi başına düşen GSMH’da Almanya’nın en zengin 3. eyaleti.
Bremen’de biri özel ikisi devlet üniversitesi olmak üzere üç üniversitede, İngilizce eğitim verilen 18 Bachelor’s ve 26 Master’s programına başvuru desteği sağlıyorum.

Hamburg
Üçüncü şehir eyalet, dünyanın en yoğun limanlarından biri ve 79,000 € ile kişi başına GSMH’da açık ara Almanya’nın en iyi eyaleti olan Hamburg, 755 kilometrekarelik bir alana ve yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip. Aynı zamanda ortalama çalışan gelirinin de en yüksek olduğu eyalet.
Hamburg’de çok çeşitli alanlarda özelleşen eğitim kurumları da dahil 14 üniversite için başvuru desteği sağlıyorum.
コメント