top of page

Almanya'daki milyarder girişimciler Alman Üniversitelerinden Mezun

Güncelleme tarihi: 15 Mar

Ülkelere göre Milyarder İş İnsanları

Amerika'dan çıkar" fikrinde olanlardan mısınız? 

“Avrupa eskide kaldı” veya “hantal bir yapıları var, değişikliklere veya gelişmelere adapte olamıyorlar“ diye düşünenlerdenseniz, bu verileri incelemenizde fayda var.


Amerikalı ultra zengin iş insanlarının attıkları her adımla tüm dünyanın gündemini meşgul ettikleri bir gerçek. Teknoloji odaklı girişimleriyle tüm dünyaca tanınan Jeff Bezos, Elon Musk, Mark Zuckerberg, Larry Ellison, Larry Page, Sergey Brin, Steve Balmer, Bill Gates, Jensen Huang, ve Michael Bell gibi isimler Forbes’un Real Time Billionaires listesinde en üst sırada yer alıyorlar ve servetleri 100 milyar dolar ve üzerinde. Bu da toplumsal olarak ilgi çekmesi kaçınılmaz bir odak yaratıyor. Jeff Bezos’un boşandığını veya Elon Musk’ın oğluna verdiği saçma ismi en geç ertesi gün öğreniyor ve hayatlarına dair bildiğimiz lüzumsuz detayların arasına ekliyoruz.


Avrupa’da ise durum sosyo kültürel yapı gereği böyle işlemiyor. Deyim yerindeyse Avrupa’nın “reklam kanalı” Amerika’nınki gibi çalışmıyor. Büyük şirketler ve bunların başarılı kurucuları, kişisel hayatlarını da, şirketlerini de Amerika'dan tamamen farklı kurallar çerçevesinde yönetiyorlar.


Almanya, 2024 yılı rakamlarına göre 140 milyarder iş insanı var. Ultra zengin insan sayısı bakımından Avrupa’da birinci, dünyada ise dördüncü sırada yer alıyor.



German Billionaires

Alman milyarderler listesinde mühendislik ve işletme en popüler diploma konuları. Rakamlar Amerika’daki kadar uçuk değil, en üst sırada 40 milyar dolarla kapanıyor! Ve bu iş insanlarından 40’ı Almanya’daki üniversitelerden mezun.

Yüksek öğrenimini tamamlamayan ama ülkenin pratik eğitim geleneği içinden yetişenler ilk sıralarda dikkat çekici. Bunların arasında, aile işletmelerinde stajlarını tamamladıktan sonra kariyerlerine devam eden Karl Albrecht (1920 - ALDI Group - NRW  €14,5B) Dieter Schwarz (1939 - Schwarz Group Baden-Würtemberg - Lidl ve Kaufland - $35.9 B), Klaus-Michael Kühne (1937 - Kühne-Nagel Bremen - Lojistik - $34.5 B), and Reinhold Wuerth (1935 - Würth Group Baden-Würtemberg - $32.6 B) gibi ünlü isimler de yer alıyor.


Milyarderlerin mezun oldukları üniversitelere bakıldığında, TUM (Münih Teknik Üniversitesi) açık ara önde görünüyor. Beş "mirasçı milyarder"in yanı sıra 14 unicorn start-up kurucusu TUM mezunu.

Sun Microsystems’in kurucusu Andreas von Bechtolsheim (1955), Almanya’daki en büyük yazılım şirketine sahip olan Georg Nemetschek(1935), dünyanın ilk ve en büyük 3D-printing şirketlerinden EOS Grup kurucusu Hans Langer(1952), öncü veri madenciliği yazılımı şiketi Celonis (2011)’in genç kurucuları Bastian Nominache (1984), Alexander Rinke (1968) ve Martin Klenk (1987) TUM mezunu milyarderler.


Freiburg Üniversitesi mezunları da listede üst sıralarda yer alıyor. Helios Hospital Group sahibi Lutz Mario Helmig (1946), jenerik ilaç üreticisi Hexal AG(1986)  kurucusu Andreas Strüngmann (1950) ve lazer teknolojili makine sistemleri üreticisi Trumpf’un başkanı olan Dr. Nicola Leibinger-Kammueller(1959) Freiburg mezunu milyarderler arasında.

   

Sıralamadan devam edersek, Stefan Quandt (1966) KIT mezunu ve BMW’nin dörtte bir hissesine sahip. SAP’nin üö kurucusundan ikisi Hasso Plattner (1944) ve Dietmar Hopp (1940) KIT,  Hans-Werner Hector (1940) Saarland mezunu Alman milyarderlerden.


Milyar dolar sınırını aşmayı başaran start-up şirketler

Crunchbase Unicorn Board 2024 verilerine göre, Almanya’da 27 unicorn bulunuyor. Bunların 14’ü Alman üniversitelerinden mezun girişimciler tarafından başarıya ulaştırılmış.


Almanya unicorn şirketler

Almanya'daki eğitim sisteminin Amerika'dakinden aşağı kalır yanı olmadığı, ticari başarıda kişisel hedeflerin, tutkunun ve girişimcilik hevesinin en ez eğitim kadar önemli olduğunu gösterir bu veriler, umarım, eğitim için Almanya'ya odaklanan öğrencilerime bir perspektif sunar.


Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.
  • Instagram
  • Linkedin
  • YouTube
bottom of page