Kısa cevap: Ne kadar erken o kadar iyi.
Öncelikle "Amerikan üniversitelerine başvuru-Temel Bilgiler" sunumunu izlemenizi "Amerikan üniversiteleri adaylardan neler bekler?" ve "Amerikan üniversitelerine nasıl başvuru yapabilirim?" yazılarına göz atmanızı öneririm.
Amerikan üniversitelerine başvuru süreci bir hız koşusu değil, maratondur. Öğrencinin mümkünse hazırlık veya lise birinci sınıftan itibaren hedefe odaklanması başarı şansını çok yükseltir. Gerek akademik başarının gerekse bilimsel, sanatsal ve sportif aktivitelerle okul dışı etkinliklerin planlanmasında erken başlamak büyük avantaj sağlar.
Türkiye'de üniversite sınavım beklediğim gibi sonuçlanmadı. Amerika'da okuyabilir miyim?
Bir Amerikan üniversitesinin maliyetini karşılayabilecek maddi gücünüz varsa ve "sadece en tanınmış üniversiteleri istiyorum" demiyorsanız evet. Dünya sıralamasında ilk 100'e giremese de, Türkiye'deki en iyi üniversitelerden çok daha üst sıralarda yer alan pek çok Amerikan üniversitesi, Türkiye'deki sınav sonuçları açıklandığı dönemde "rolling admission" ile öğrenci almaya devam ederler. Ama bu dönemde uluslararası öğrenciler için burs olanağı yoktur.
Lise son sınıftayım, başvuru yapmak için çok mu geç?
Hatırı sayılır miktarda burs almayı umduğunuzu varsayarsak, maalesef çok geç. Ama istisnai bir durumunuz olabilir. Lise hayatınızı Türkiye müfredatıyla kısıtlamadan, renkli ve dolu dolu geçirdiyseniz, Amerikan üniversitelerinin görmek istediği etkinliklerle dolu bir özgeçmişiniz, uluslararası başarılarınız ve çok iyi notlarınız varsa, sadece standart test sınavlarına girip, ölçülebilir ekstra değerler olmadan da başvuru yapabilirsiniz. Çok yorucu bir süreci göze almanız gerekir. Türkiye'de gireceğiniz üniversite sınavlarının başarısını da riske atıyor olabilirsiniz. İsterseniz hazırlıklarınıza başlayıp bir sene "gap year" yapmayı da düşünebilirsiniz.
Bu sene 11. sınıfa başlıyorum. Amerika için hazırlanmakta geç mi kaldım?
Yine özgeçmişinizdeki okul içi ve dışı aktivitelerin yoğunluğuna bağlı. Tabii burs istediğinizi de varsayıyorum. Aslında burs alacak başarılı bir başvuru için şansınızın en yüksek olduğu dönemler, 10. sınıfla beraber sona eriyor. AP sınavları için tek şansınız kalıyor. Daha önce yaz tatilinde çalışmadıysanız, staj yapmadıysanız, yaz okullarına gitmediyseniz yine tek bir dönem kalıyor önünüzde.
Çok erken başlarsam Türkiye'de üniversiteye girme şansım (veya isteğim) azalmaz mı?
Bir Amerikan üniversitesinden burslu kabul almak, hiç kimse için yüzde yüz garanti edilemez. Amerika'da eğitim almaya erken odaklanmanın riskleri bu yüzden öğrenci velilerini en çok endişelendiren konulardan biri. Ancak hazırlık süreci akıllıca yönetildiğinde hedef birincil amaç olmaktan çıkıp yerini süreçten keyif almaya bırakır. Sürecin kendisi başlı başına bir eğitim haline gelir.
Öğrenci, kendisine ödev verilmediği halde, başvurusunda kullanabilme olasılığı olan bir "graded paper" aldığında, kendiliğinden farklı bir konuma gelir.
Etkinliklerine sadece eğlenmek ve zaman geçirmek için değil, kendini geliştirmek üzere neler yapabileceğini düşünerek katılmaya başlar.
Yaz tatillerini sadece tatil yaparak değerlendirmek yerine, öğrenebileceği kendini geliştirebileceği dinlenme seçeneklerinin keyfine varır.
Öğrenciler, Amerika'da okumak üzere hazırlanırken, üniversite eğitiminin ne demek olduğunu ve kişisel gelişimlerinde ne anlama geldiğini daha iyi kavradıkları için, Türkiye'de okumak konusunda isteklerinin azalmadığını ama bilinçlerinin geliştiğini söyleyebilirim.
Üniversite seçme sınavındaki puanı belli olana kadar hangi bölümde okuyacağını dahi bilemeyen öğrencilerin çoğunlukta olduğu bir ülkedeyiz. "İyi bir sıralama" yaptığı için mimarlık idealini tıpla değiştiren, yeterince iyi bir sıralama yapamadığı için mühendislik istediği halde eşit ağırlıklı bölümlere tercih yapmak zorunda kalan öğrencilerin dünyasında, ne istediğini bilen bir genç olmak çok kıymetli.
Amerika üniversitelerine başvurmak için hazırlıklarına erken başlayan öğrenciler, son dakikada karar verenlerin aksine, Türkiye sınavlarına odaklanacak zamanı daha rahat ayırabiliyorlar.
Çok erken başlayan öğrenciler arasında, Amerika'ya gitmekten vazgeçenler veya rotasını başka ülkelere yönlendiren öğrenciler de çıkıyor. Sürecin öğrencinin olgunlaşmasına, ne istediğini farkedip yolunu çizmesine ne denli katkıda bulunduğunun en güzel göstergelerinden birisi de bu.
Uzun soluklu bir çalışma gerektiren hazırlık sürecini, erken başlayarak ve zamana yayarak gerçekleştirmek, öğrenci için en konforlu yöntem. Üstelik başarı olasılığını da zirveye taşıyor.
Comments