top of page
Ara

2024 YKS sonuçları açıklandı

8-9 Haziran 2024 tarihlerinde yapılan ve 3 milyon adayın katıldığı "sıralama" sınavlarının sonuçları açıklandı. Cevap Kağıtları ve Aday Cevapları'na 16 Temmuz 2024 12:10'dan itibaren 10 gün süreyle erişilebilecek. Öğrenciler 2024 YKS sonuçlarını ÖSYM'den öğrenebilirler.

OSYM YKS 2024 sonuclarını açıkladı

ÖSYM'nin yaptığı açıklamaya göre:


"Adaylar T.C. kimlik numarası ve şifresiyle giriş yapıp ilgili sınavı ve “Cevap Kâğıdı Görüntüleme” ekranını seçerek sınavda kullandıkları cevap kâğıdı görüntüsünü, işaretlemelerini, işaretlemelerinin optik okuyucularla okunmasıyla elde edilen cevaplarını ve doğru cevapları görebilecektir. Ayrıca adaylar; aday cevaplarının ve cevap anahtarının yayınlandığı form üzerindeki soru numaralarını tıkladıklarında her soru için açılan yeni pencerede soru kökünü, cevap seçeneklerini ve sorunun doğru cevabı ile ilgili soruya kendilerinin vermiş olduğu cevabı görebilecektir. Sorular, adayın sınavda kullandığı kitapçığın soru ve seçenek diziliminde görüntülenmektedir. İlgili sayfada adayların testlerdeki toplam doğru, yanlış ve boş cevap sayıları ile birlikte ham puanları da gösterilmektedir.

Bu uygulama, adayı bilgilendirme amacıyla yapılmaktadır. Görüntülenen sayfa belge niteliği taşımaz. Her türlü değerlendirmede ÖSYM sisteminde kayıtlı bilgiler esas alınır."


Önümüzdeki haftalarda gündemimiz "puanlar yığıldı", "yüzdelik dilimlerde şöyle değişimler oldu", "geçen sene şu puan buraya giriyordu bu sene şuraya bile giremiyor" benzeri yorumlarla dolacak. Sistemin özü değişmediği, YKS bilgi ve beceriyi ölçmeye odaklanmayıp "ülkenin gençlerini en iyiden en kötüye doğru sıralıyorum" prensibini sürdürdüğü sürece her yıl aynı şeyleri ton farkıyla tartışmaya devam edeceğiz.


LGS'de olduğu gibi YKS'nin de sınava katılanların neredeyse tamamına "demek ki yeterince iyi değilim" duygusunu yaşatmasının yarattığı travmalara hiç girmek istemiyorum


Diğer taraftan üniversiteyi yurtdışında okumayı tercih eden öğrenciler için YKS "olmasa da olur" bir sınav olarak görülür. Danışmanlık verdiğim öğrencilerim ise, YKS'ye girmelerini şart koştuğumu bilirler. Bu stratejik bir karardır. Yıllar içinde hem Türkiye hem de yurtdışında yaşanan pek çok gelişme, bu kararın ne kadar yerinde olduğunu çeşitli kereler ıspatlamıştır.


YKS'ye girmelerini isterim ama "bir yedek plan" olarak görmem. Öğrencilerim için yurtdışı üniversite listelerini oluştururken, yurtdışında yedek planlar yaparım.


YKS'ye girmelerini isterim çünkü:


YKS sınav kayıt döneminde, henüz gideceği ülkeye kesin karar vermemiş öğrencilerim olur. Bu öğrencilerin YKS'yi bir "lise bitirme sınavı" olarak -ki sadece ulusal üniversite sınavıdır- değerlendiren ülkelerden birinde karar kılma ihtimalini göz ardı etmem. İtalya, Almanya, Portekiz gibi ülkeler, bazen başvuru aşamasında bazen de vize aşamasında öğrencinin YKS'ye girmiş veya YKS'yi geçmiş -artık böyle bir tanım da kalmadı- veya YKS sonucuna göre bir programa yerleşmiş olmasını ister. Dolayısıyla yurtdışında üniversite yolculuğunun stratejik planlamasında YKS olmazsa olmazımdır.


Öğrenci lisans eğitimi için, YKS sonucuyla hiç ilgilenmeyen ülkeler ve okullardan ibaret bir listeye başvuracak olsa bile YKS'ye girmesini isterim, çünkü yüksek lisans başvuruları sırasında lise diploması, lise transkripti ve ulusal üniversite sınav sonucu -bizde YKS- sonucu görmek isteyen üniversitelerin sayısı az değildir.


Son olarak YKS'ye girmekle kalmamalarını, sonuçlarına göre en uygun programa kayıt yaptımalarını tavsiye ederim. Burada üç ana gerekçe gösteririm: ilki askerlik, genel sağlık sigortası ve benzeri resmi gerekliliklerde, Türkiye'de bir üniversitede kayıtlı olmak, bürokrasiyi ortadan kaldırır. İkincisi Türkiye'de öğrenci olmak uçak biletinden müze karta kadar pek çok ekonomik avantajı kullanmaya devam edebilmenizi sağlar. Üçüncüsü ise dünyanın binbir türli hali vardır.





Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page